Solisten

Solisten - Evangelist - Christus - Sopraan - Alt - Tenor - Bas


Christus - Robbert Muuse (Zaltbommel en 's Hertogenbosch), Bas Ramselaar (Hilversum)

Robbert Muuse, bas-bariton studeerde in Maastricht bij Mya Besselink en behaalde zijn UM-diploma met onderscheiding in1997. Hij zette zijn studie voort bij Donald Litaker in Karlsruhe (Duitsland), in de liedklas van Konrad Richter in Stuttgart en aan het Mozarteum Salzburg bij Hartmut Höll. Hij nam deel aan masterclasses o.a. in de Britten-Pears School en de Samling Foundation (Groot-Brittanie) bij onder meer Sir Thomas Allen, Barbara Bonney, Robert Holl, Rudolf Jansen, Graham Johnson en Hilde Zadek.
Zijn operarepertoire omvat rollen van barok tot 20e-eeuws, zoals Guglielmo in Così fan tutte, Allazim in Zaide (Mozart), Filippo in Rossini’s La Gazzetta, Silvio in I Pagliacci, Sid in Albert Herring (Britten), Abbott in Maxwell Davies’ Le Jongleur de Notre-Dame en vele andere.
Als solist zong hij een breed repertoire in oratorium met vele dirigenten, orkesten en koren (o.a. La Petite Bande, Nederlandse Bachvereniging, Limburgs Symfonie Orkest). Hij was gast op verscheidene festivals, zoals in 2000 op het Bachfestival in het Concertgebouw in Amsterdam, het Oude Muziek Festival, Summerborn Opera Festival en Musica Sacra Maastricht.
Als liedzanger gaf hij internationaal recitals met pianiste Micha van Weers.
Robbert Muuse maakte opnamen voor Nederlandse en buitenlandse radio, televisie en CD (o.a. Matthäus- en Johannespassion). Hij won in 1998 de 1e prijs bij het Concours voor zang van de Helge Domp Stichting in Amsterdam, was in 1999 stipendiumhouder bij de Richard Wagner Stiftung voor de Bayreuther Festspielen. In 2000 won hij de 1e prijs van het Jo Bollekampfonds bij de Erna Spoorenberg Presentatie.

Bas Ramselaar, bas, in 1961 in Amersfoort geboren. Hij zong al op 6 jarige leeftijd mee in verscheidene koren, onder andere dat van zijn vader. Zijn eerste zanglessen volgde hij bij Miep Zijlstra en vanaf 1981 studeerde hij solozang aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door privé-studies bij Frans Schouten. Hij volgde interpretatielessen bij Robert Holl en had enige jaren les bij Aafje Heynis.
Bas Ramselaar is als concertzanger een welbekende verschijning op de grote Nederlandse podia, en hij verleent ook regelmatig solistische medewerking in het buitenland. Zo trad hij op onder leiding van Frans Brüggen, Paul McCreesh, Thierry Fisher, Roy Goodman, Uwe Gronostay, Reinbert de Leeuw, Robert King en vele anderen, en was hij te horen tijdens muziekfestivals te Berlijn, Brugge, Gent, San Antonio (Texas) en Utrecht.
Tevens geeft hij regelmatig solorecitals samen met diverse pianisten, organisten en klavecinisten. Zijn repertoire is internationaal en omvat vele stijlperioden.
Bas Ramselaar werkte als solist mee aan vele radio- en tv-opnamen. Ook op CD is zijn basstem menigmaal vastgelegd, waarbij onder andere alle bas-solo’s uit de complete serie geestelijke cantates (60 cd’s) van Bach.
Naast al deze solistische activiteiten is Bas Ramselaar vast verbonden aan het Nederlands Kamerkoor, is hij docent stem- en koorvorming aan de Hogeschool te Gorinchem (Instituut Dirigenten Educatie) en dirigent van het St. Joris Kamerkoor te Amersfoort.