Solisten

Solisten - Evangelist - Christus - Sopraan - Alt - Tenor - Bas


Sopraan - Elma van den Dool (Zaltbommel), Tannie Willemstijn ('s Hertogenbosch), Johanette Zomer (Hilversum)

Elma van den Dool, sopraan, begon aanvankelijk bij haar broer, Jacques van den Dool, de cantororganist van de Grote Kerk te ’s Hertogenbosch haar zangcarrière, alwaar zij vele cantates zong. Zij vervolgde haar zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Erna Spoorenberg en Cora Canne-Meyer en behaalde haar diploma uitvoerend musicus bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatori-um. Voorts volgde zij diverse masterclasses, onder andere bij Elisabeth Schwarzkopf. Elma van den Dool voelt zich goed thuis in het oratorium repertoire maar daarnaast zijn er ook optredens met een wereldser karakter, zoals met het Noordhollands Filharmonisch Orkest onder leiding van Lucas Vis in Das klagende Lied van Mahler en met het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van Jaap van Zweden in de komische opera Der Schauspieldirek-tor van Mozart. Elma van den Dool was onlangs soliste in het NCRV 75 jarig jubileum concert met de premiere van het Magnificat van Joep Franssens, onder leiding van Tonu Kaljuste.

Tannie Willemstijn, sopraan, studeerde aan het conservatorium van Rotterdam en Den Haag, alwaar zij in 1984 haar studie voltooide. Sinds 1979 is zij verbonden aan het Nederlands Kamerkoor en treedt daarnaast veelvoudig solistisch op. Aanvankelijk lag haar interesse hoofdzakelijk in de barokmuziek en verleende zij haar medewerking aan menig “Oude Muziek” festival in Europa, o.l.v. Ton Koopman, Frans Brüggen, Philippe Herreweghe en Sigiswald Kuijken.
Inmiddels heeft haar werkterrein zich uitgebreid tot Romantiek en Avant garde, zowel in Opera als in Kamermuziek. Zij zong o.m. veelvuldig met Reinbert de Leeuw, maakte cd opnamen van werk van T. Keuris, L. Andriessen, Cl. Vivier, Steve Reich (L’Infinito), (De Materie), (Proloque). Tevens maakte zij in samenwerking met het Guarneri Trio (M. Lubotsky) plaatopnamen van een liederencyclus van Sjostakowitsj (Romanzen Suite).
In Berlijn maakte zij televisie opnamen met liederen van Schubert en Alban Berg, waarna uitnodigingen van de theaters van Berlijn, Braunschweig en Hamburg volgden. Andere televisie opnamen waaraan zij meewerkte zijn Exsultate Jubilate (Mozart), Jauchzet Gott (Bach) en Ein Deutsches Requiem (Brahms).
Met het Gelders orkest zong zij o.m. de 4e symphonie van Mahler en de coloratuurpartijen in L’Enfant et les Sortilèges van Ravel. Met het Koninklijk Concertgebouworkest zong zij de kerstmatinee o.l.v. Riccardo Chailly een van de rollen in Suor Angelia van Puccini.

Johannette Zomer, sopraan, werkte eerst enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus.
Als solist trad zij op met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, René Jacobs, Jos van Immerseel, Thomas Hengelbrock en Paul McCreesh, maar werkte zij ook met dirigenten als Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös.
Johannette geeft regelmatig liedrecitals met forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd, en maakt zij deel uit van de ensembles Compania Vocale, La Primavera en Antequera, met welke zij Napolitaanse / Spaanse barok en Middeleeuwse Cantigas ten gehore brengt.
Haar operadebuut maakte zij in oktober 1996 bij de Nationale Reisopera in Verdi’s Don Carlo als page Tebaldo. Sindsdien heeft zij meerdere malen op de operabühne gestaan in rollen als Belinda, Pamina, La Musica en Euridice. Zo was zij onlangs nog te horen in Le Grand Macabre van Ligeti, L’Orfeo van Monteverdi en Die Zauberflöte van Mozart.
Bij Philippe Herreweghe zong ze onlangs het Weihnachtsoratorium, bij Jos van Veldhoven de Maria Vespers van Monteverdi. In februari zong zij voor het eerst bij het Orkest van de 18e Eeuw onder leiding van Frans Brüggen de Schöpfung van Haydn en in mei en juni zal zij te beluisteren zijn met het Amsterdam Baroque Orchestre, onder leiding van Ton Koopman, in een Europese tournee met La Resurrezione van Händel.