bachjsG.jpg (9834 bytes)

 


  bachjs1.jpg (1720 bytes)

bachjs2.jpg (2098 bytes)

bachjs3.jpg (2058 bytes)

bachjs4.jpg (1836 bytes)

bachjs5.jpg (1846 bytes)

bachjs6.jpg (1782 bytes)

bachjs9.jpg (2093 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

Het DUDOK Ensemble – de eerste concerten

Het eerste optreden van dit muziekgezelschap onder de naam van het Dudok Ensemble werd gehouden ter gelegenheid van het vertrek van mevrouw Kraaijeveld-Wouters als burgemeester van Hilversum. De burgemeester had zich in haar ambtsperiode een groot liefhebber van verschillende koorconcerten binnen de gemeente getoond en was vrijwel altijd present bij de concerten van dirigent Johan Rooze. Ter gelegenheid van haar afscheid bij de gemeente gaf het Dudok Ensemble een uitvoering van de grote c-moll Messe van Mozart. Een afscheidscadeautje dus!

In de jaren voor het eerste optreden van het Dudok ensemble, werd reeds tweemaal de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd. De behoefte aan een meer definitief karakter van de activiteiten werd steeds sterker gevoeld en de oprichting van de stichting kwam daarmee in het verschiet te liggen.

 

De stichting DUDOK concerten

Het organiseren en geven van concerten door het Dudok Ensemble is de belangrijkste doelstelling van de stichting DUDOK concerten. Maar binnen de stichting is ruimte voor het ontplooien van verschillende muzikale initiatieven. Zo is het mogelijk dat het koor in de toekomst ook zelfstandig kan optreden als Dudok Kamerkoor, of het orkest als Dudok Kamerorkest. Ook de numerieke bezetting kan per concert variëren. Artistieke spil is steeds Johan Rooze.

 

De naam Dudok voor een Hilversumse stichting ligt voor de hand: geen stad in Nederland is zo opvallend door het werk van één enkele bouwmeester gevormd als Hilversum. Architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) was 50 jaar werkzaam voor de gemeente, eerst als directeur Publieke Werken en vanaf 1928 tot 1954 als stadsarchitect. Dudok vergeleek ontwerpen met componeren; als gepassioneerd muziekliefhebber beschouwde hij architectuur als muziek in steen. De grote Dudok herdenking in 1996 kreeg dan ook als titel mee: W.M. Dudok, componist van architectuur.

 

wpe1.jpg (14434 bytes)

 

 


bachbuttongr.jpg (13177 bytes)

mozartbuttonbr.jpg (59993 bytes)

faurebut.jpg (45404 bytes)