Jongenskoor

Omroep Jongenskoor


Omroep Jongenskoor

Het Omroep Jongenskoor werd in februari 1998 onder auspiciën van het Groot Omroepkoor opgericht en trad vier maanden later voor het eerst op tijdens een rechtstreekse uitzending van Turn of the Tide van Peter Maxwell Davies in samenwerking met het Radio Kamerorkest onder leiding van Micha Hamel. In juli 1998 werkte het Jongenskoor mee aan het MCO scholen-project; dit optreden werd in november 1998 door de TROS op radio 4 uitgezonden.
Een belangrijke gebeurtenis vond in oktober 1998 plaats toen de wereldberoemde koordirigent Barry Rose een workshop met het Concertkoor hield. Een rapportage hierover werd door de TROS op radio 4 uitgezonden in het kader van de serie Jong Talent. In maart 1999 debuteerde het Jongenskoor in het Concertgebouw te Amsterdam tijdens een belangrijke uitvoering van Bach’s Matthäus Passion met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Groot Omroepkoor en Roder Jongenskoor onder leiding van Riccardo Chailly. Dit concert werd door de AVRO op televisie uitgezonden. In juli 1999 heeft het OJK de jongenskoorpartij in het War Requiem van Benjamin Britten voor zijn rekening genomen tijdens het openingsconcert van het “Fifth World Symposium of Choral Music” in Rotterdam en in Amsterdam in de Robecoserie. Deze concerten werden gegeven in samenwerking met het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Roder Jongenskoor en diverse solisten waaronder Roberta Alexander, onder leiding van Claus Peter Flor. In december 2000 werd het OJK uitgenodigd voor het 7th World Festival of Boychoirs in Polen wat plaats vond van 23 tot 28 februari 2001. Aldaar trad een groot aantal jongenskoren op uit alle delen van de wereld.
De komende tijd zal het OJK o.a. medewerking verlenen aan de Matthäus serie van het DUDOK ensemble en het War Requiem in juni a.s. met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor o.l.v. Lawrence Renes.