DUDOK ensemble

Het DUDOK ensemble - De stichting DUDOK concerten - Doelstelling


Het DUDOK ensemble

Het DUDOK ensemble is een koor en orkest dat op projectbasis concerteert. Het aantal zangers en orkestleden wordt afgestemd op het repertoire. De muzikanten worden gerecrutreerd uit de omgeving van Hilversum en de steden Amsterdam en Utrecht. Het DUDOK ensemble is een initiatief van de stichting DUDOK concerten.

De stichting DUDOK concerten

De naam DUDOK voor een Hilversumse stichting ligt voor de hand: geen stad in Nederland is zo opvallend door het werk van één enkele bouwmeester gevormd als Hilversum. Architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) was 50 jaar werkzaam voor de gemeente, eerst als directeur Publieke Werken en vanaf 1928 tot 1954 als stadsarchitect. Dudok vergeleek ontwerpen met componeren; als gepassioneerd muziekliefhebber beschouwde hij architectuur als muziek in steen. De grote Dudok herdenking in 1996 kreeg dan ook als titel mee: W.M. Dudok, componist van architectuur.

Doelstelling

Het organiseren en geven van concerten is de belangrijkste doelstelling van de stichting DUDOK concerten. Tot nu toe zijn alle projecten uitgevoerd door het DUDOK ensemble, maar binnen de stichting is ruimte voor het ontplooien van verschillende muzikale initiatieven. Zo is het mogelijk dat het koor in de toekomst ook zelfstandig kan optreden als DUDOK kamerkoor, of het orkest als DUDOK kamerorkest. Ook de bezetting kan per concert variëren.