Dirigent

Johan Rooze


Johan Rooze

Artistiek leider van het DUDOK ensemble is dirigent Johan Rooze. Hij begon zijn studie aan het Utrechts conservatorium aanvankelijk bij Polo de Haas, met piano als hoofdvak. Maar ‘converseren' met alleen de piano bleek al gauw een te smalle basis voor zijn muzikale ontwikkeling en energie en dus stapte hij over naar koordirectie waarvoor hij in 1986 zijn diploma uitvoerend musicus behaalde.

Al tijdens zijn studietijd werd Johan Rooze dirigent van de Close Harmony groep 'Dekoor’ waarmee hij in 1994 de eerste prijs won op het Nationaal Vocal Group Festival en in de jaren daarna tweemaal goud kreeg op het Nederlands Koren Festival. Met 'Dekoor' maakte Rooze toernees naar Letland, Canada en de Verenigde Staten.

Masterclasses bij dirigenten als Jeremy Jackson, Robert Sund, Jonathan Rathbone maar vooral close-harmony specialist per excellence Ward Swingle, gaven een onmisbaar fundament onder Rooze’s capaciteiten als arrangeur en koorleider. Maar ook op het klassieke vlak heeft hij zijn sporen verdiend, al was het maar vanwege zijn werk als kerkmusicus in Zaandam en Hilversum, waar hij inmiddels bijna een kwart eeuw van zijn leven ervaring mee heeft opgedaan.

Heel andere ervaringen deed Rooze op als dirigent bij de Utrechtse Operette Stichting en als koorleider bij de Jongeren Oratorium Vereniging (JOV) in Hilversum. Met het laatste ensemble waagde hij zich aan de Nicholas Cantata van Benjamin Britten of Bernstein’s Chichester Psalms, net zo gemakkelijk als aan Händel’s Messiah, Duruflé’s populaire requiem en meer in de markt liggende werken van Haydn, Mozart en Bach.

Met Bach onderhoudt Rooze een bijzondere band blijkens zijn activiteiten bij de Bach Cantorij Baarn (sinds 1995), de Utrechtse Bach-cantatediensten (sinds 1994) en natuurlijk het Dudok Ensemble waarmee hij in Bach-jaar 2000 de Matthäus Passion zal uitvoeren in Huizen en Hilversum.

Rooze is sinds 1985 als docent verbonden aan de Muziekschool VML in Hilversum en sinds 1991 als docent koordirectie verbonden aan het Conservatorium van Alkmaar. Hij is incidenteel gastdirigent bij onder andere het Groot Omroepkoor, treedt van tijd tot tijd aan als piano-begeleider van solisten en koren en is tenslotte een veelgevraagd jurylid bij koorfestivals en -concoursen.